TV2 lager podkast om Baneheia-saken

De to første episodene slippes 27. november 2019. Det er i alt 6 episoder som skal sendes opp mot avgjørelsen i Gjenopptakelseskommisjonens 11. desember. En siste og sjuende episode kommer etter avgjørelsen er falt. Vi gjengir nedenfor TV2´s pressemelding om podkasten.

Podkast om Baneheia-saken:

VIGGO KRISTIANSEN-INTERVJU I NY PODKAST

Viggo Kristiansen er dømt til 21 års forvaring i den såkalte Baneheia-saken for 19 år siden. Han har hevdet sin uskyld helt siden han ble arrestert. For første gang siden dommen har han bestemt seg for å gjøre et lengre intervju. Podkasten er et samarbeid mellom Lyder Produksjoner og TV 2.

Om drøye to uker skal Kommisjonen for gjenopptakelse av straffesaker ta stilling til om Baneheia-saken skal opp for retten igjen. 11. desember faller den endelige avgjørelsen. Viggo Kristiansen og Jan Helge Andersen ble dømt for ugjerningen i 2001 og 2002.

Programleder og dokumentarist Christian Marstrander har jobbet med saken i to år og vil at det norske folk skal forstå hva kommisjonen nå skal ta stilling til. Han lager 7 episoder om Baneheia-saken. Podkasten slippes opp mot avgjørelsen, 11. desember og er et samarbeid mellom Lyder Produksjoner og TV 2. Første og andre episode kommer 27. november.

— Jeg ville gjerne finne ut av, og dermed forklare, hvorfor sårene aldri gror i denne saken. Uavhengig av skyldspørsmålet er det mange sider ved denne saken som ikke har kommet like godt frem. Dette er et forsøk på å nøste opp i historien så lytterne kan skjønne bedre hva kommisjonen nå skal vurdere, sier Marstrander.

Det var en kronikk i VG i 2017 som vekket nysgjerrigheten til Marstrander, skrevet av forfatter og tidligere journalist, Svein Tore Bergestuen. «Tok vil feil», spurte Bergestuen. Han deltar i podkasten og skal blant annet forklare hvorfor Viggo Kristiansen og hans støttespillere aldri gir seg.

Marstrander og Bergestuen har begge stor forståelse for at en sånn serie vil være belastende for de pårørende. De har likevel valgt å lage den, fordi de færreste kjenner denne historien, og utviklingen i den i sin helhet.

— Det er to hovedspørsmål som har dukket opp jevnlig siden jeg begynte å jobbe med dette for to år siden. Hvorfor gror aldri sårene? Og det mest ubehagelige spørsmålet av alle: Kan det være at Viggo Kristiansen er uskyldig dømt? I så fall, hva vet vi helt sikkert om det som skjedde i Baneheia for 19 år siden, og hva er usikkert, sier Marstrander. Han har ti års erfaring fra NRK, blant annet som programleder i Ekko på P2.  

Bergestuen dekket saken som programleder i Sytten Tretti på P4 den gangen. Han var sikker på at Kristiansen var skyldig, men etter å ha lest saksdokumenter og fått tilgang til nye opplysninger i saken, er han i tvil.

— Jeg skjønner at de fleste ønsker å bli ferdig med saken. Bare tanken på at man kan ha tatt feil, er så grunnleggende ubehagelig at det nærmest bedøver den offentlige samtalen om Baneheia. Det mener jeg er dypt problematisk. Jeg er samtidig redd for at systemet som skal ivareta vår rettssikkerhet står i fare for å avvise nok en mulig justismordsak, simpelthen fordi man stoler for mye på tidligere avgjørelser. Det er avgjørelser jeg mener bar preg av blant annet tunnelsyn, feil vurdering av tekniske bevis og svært uheldige avhørsteknikker, sier Bergestuen.  

Selv om Bergestuen mener politiet og journalister fikk tunnelsyn, innrømmer han at han selv kan ha fått skylapper i arbeidet med saken. Marstrander på sin side, tar ikke stilling til skyldspørsmålet og stiller derfor kritiske spørsmål til Bergestuen i podkasten.

I to år har de to jobbet med podkasten, uten finansering. De kommer heller ikke til å selge reklame eller spons for podkasten.

— Det har kommet beskyldninger om at tragiske saker blir gjort til underholdning og at man tjener penger på folks lidelse. Det kan være det skjer. Men denne produksjonen er ikke et eksempel på det, sier Marstrander.

Lyder Produksjoner har inngått et samarbeid med TV 2 for å plassere redaktøransvaret i en etablert og seriøs publikasjon som jobber etter Vær Varsom-plakaten. Samtidig sikrer dette samarbeidet en bredere distribusjon.

Nyhetsredaktør i TV 2, Karianne Solbrække sier det er akkurat slike prosjekter som TV 2 skal gå inn i.

— Selv om Bergestuen har flagget sitt engasjement og sin skepsis til dommen er dette balansert og grundig gjennomført. Marstrander går inn i dette med en oppriktig nysgjerrighet. Det er presseetisk forsvarlig, og kildekritikken er ivaretatt. Jeg har ingen problemer med å stå som redaktør for denne serien, etter å ha gått nøye gjennom både forarbeidet og produksjonen, sier Solbrække.

Hun understreker også at det er Lyder Produksjoner som har produsert serien, men at Bergestuens rolle har vært en forutsetning for produksjonen og ikke minst fortellergrepet.

De to første episodene slippes 27. november og de resterende blir tilgjengelig opp mot avgjørelsen 11. desember. En siste og sjuende episode kommer etter avgjørelsen i kommisjonen.

For mer informasjon:

Karianne Solbrække, Nyhetsredaktør, TV 2: 414 23 246, karianne.solbraekke@tv2.no

Christian Marstrander, Lyder Produksjoner: 920 69 075 chrimarstrander@gmail.com

Svein Tore Bergestuen, 90 122 142, sveintore@bergestuen.org

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

%d bloggere liker dette:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close