Podkast om drapene i Baneheia

TV2 og Lyder produksjoners podkast om Baneheia ble raskt landets mest hørte podkast.

Klikk HER for å lytte til podkasten, eller søk opp «Baneheia» i den avspilleren du vanligvis benytter.

NB. Dessverre har Christian Marstrander benyttet en del annonyme politikilder. Disse kilderene gir produsenten uriktige opplysninger om saken. Særlig i episode 3 fremkommer det en del opplysninger fra politiet som ikke er korrekte.

Marstrander korrigerer noen av disse opplysningene i episode 5, men dette skjer først etter at episoden er ferdig og etter noen sekunders stillhet.

Vi har tatt opp dette forholdet med Marstrander og redaktør Karianne Storbrekke. Vårt syn er at korrigering av uriktige opplysninger i en podkast om en alvorlig straffesak ikke bør gjemmes etter slutten av en episode, men tvert imot komme i innledningen av en episode.

Vi har dessverre ikke fått svar på vår henvendelse til TV2 om dette.

Det er flere feil, men i særdeleshet politiets påstander om hvilke klokkeslett de domfelte opplyste som ikke er korrekt. Dette har betydning for påstanden om hvorvidt de domfelte avtalte alibi.

Vi mener at klokkeslettene de to opplyste i rundspørringsskjemaet viser at de ikke avtalte noe alibi, og at Jan Helge Andersens påstand om dette ikke er korrekt.

Vi synes det er særlig alvorlig at det er politiet som er kilde til de uriktige opplysningen. Baneheia-saken har dessverre vært preget av at annonyme politikilder gir media opplysninger som viser seg å ikke stemme. Det ser ikke ut til at politiet har tatt noen lærdom av at man flere ganger har vært nødt til å beklage å ha gitt feil opplysninger.

9 tanker om “Podkast om drapene i Baneheia

 1. Hei – følger iherdig med på utviklingen i saken. Håper virkelig på at saken kommer opp på nytt. Jeg tror på rettferdighet. Kom over dette intervjuet m faren til Jan Helge, merkelig at nå er det mor som sier det samme. Du har sikkert sett dette selv men følte jeg måtte sende det til deg. Jeg krysser fingrene 11 desember. Mvh Elisabeth Rafnum Sendt fra min iPhone

  > 27. nov. 2019 kl. 13:28 skrev Viggo Kristiansen er uskyldig dømt : > > >

  Liker

  1. Problemet med begge disse forklaringene er at de både er i strid med hva Jan Helge Andersens foreldre forklarte i avhør i år 2000, og samtidig stemmer ikke forklaringene deres overens med hverandre.

   Så langt er det liten grunn til å tro at disse uttalelsene blir tillagt noen vekt av verken påtalemyndigheten eller Gjenopptakelseskommisjonen.

   Liker

 2. Maria Tobiassen 8. desember 2019 — 16:16

  Hei.
  Fulgt saken i diverse medier. Lest Drapene i Baneheia også.
  Og jeg er en av de som mener at Viggo Kristiansen er uskyldig dømt i fengsel.
  I Dag har jeg hørt alle episodene i podcasten.
  Og ble nyskjerrig på om dere kan svare meg på ett spørsmål som dukket opp underveis.

  Hvorfor sa Jan Helge når han ble pågrepet «Er Viggo også tatt» ? Hva mente han med det?

  Liker

  1. Hei! Så spørsmålet først nå.
   Det vil naturligvis være spekulasjoner å begi seg inn på hvorfor Jan Helge Andersen har sagt dette. En må også huske på at dette ikke er en transkribsjon fra et lydopptak, men en rapport som ble skrevet i ettertid. Med andre ord vet man ikke eksakt om ordene falt på den måten.

   Det vi derimot vet, er at både Jan Helge Andersen og Viggo Kristiansen var fullt klar over at begge var under mistanke og etterforskning. Begge hadde vært inne til flere avhør og i juli (arrestasjonen var i september) satt Andersen i syv og en halv time på politistasjonen, mens Kristiansen satt i fire og en halv time. Disse avhørene var samtidig. Etter avhørene ble begge to «avhørt» av moren til Andersen, som ville vite om de to hadde noe med saken å gjøre.

   Det er også flere som forteller at Viggo Kristiansen var oppbragt over at han og kameraten var under mistanke. Kristiansen skal ha uttalt at han håpet politiet snart fant den som hadde begått drapene, så skulle han gå til media og fortelle om hvordan politiet hadde behandlet dem.

   I tillegg til dette vet vi at politiet ransaket bua til Viggo Kristiansen i forbindelse med en kikkersak, hvor Kristiansen innrømmet å ha klatret opp på verandaen til en ung dame i nabolaget og kikket på henne gjennom gardinene. I den forbindelsen beslagla politiet en kniv som Kristiansen hadde fått av sin bestefar, noe Kristiansen var oppbragt over. En kniv hadde jo ikke noe med kikkersaken å gjøre, så var det da egentlig Baneheia-saken de etterforsket under ransakelsen?

   At Jan Helge også spør om Viggo Kristiansen var tatt, er ikke vanskelig å forklare ut fra det forhold at han visste at begge var under mistanke.

   De som mener at begge begikk ugjerningene, sier at denne uttalelsen er bevis for at de begikk ugjerningene sammen. En annen mulighet er at Andersen forsøkte å fiske for å finne ut om politiet hadde noe på ham. Hvis Kristiansen ikke var på åstedet, men likevel var blitt arrestert, så kunne den opplysningen fortelle Andersen at politiet ikke hadde håndfaste bevis. Har dere arrestert oss begge, så vet jeg at dere ikke har peiling …

   Igjen, det er ikke mulig å vite hvorfor uten å ha vært inne i Andersens hode, så dette er kun spekulasjoner.

   Liker

 3. Arild Frøysaa 13. mars 2020 — 15:24

  Foreldrene til JHA kommer med 2 forskjellige forklaringer om at Viggo har sagt. Hvis du tilstår så kommer jeg alltid til å nekte å legge all skyld på deg.. Dette er noe foreldrene sier etter at JHA har sonet ferdig.. Det er jo noe de skulle sagt med en gang. Men ingen av de kan huske at de sa dette til politiet den gang???? Faren hadde hørt dette da de var soverommet til JHA faren var da i ganga…. Mens mora forteller om akkurat samme historie… Bare det at hun var i stua og JHA og Viggo var i gangen når mora hørte dette…. Så har de faktisk en versjon til…. Da har begge 2 hørt det det ble sagt fra Viggo at hvis du tilstår så nekter jeg.. Jeg vil nekte og du får all skyld…. Det er 3 grove løgn dette. Og dette de sier gjelder samme kveld

  Liker

 4. Arild Frøysaa 24. mars 2020 — 12:54

  Jeg har glemt noe anngående det som jeg skrev her.. Om at foreldrene hadde hørt Viggo prate til sønnen Deres om hvis du tilstår så kommer alltid jeg til å nekte så får du hele skylda… Mora hadde hørt dette mens hun var i stua og VK og JHA var da i ganga mens Viggo sa de ordene.. men mora kunne ikke huske om hun hadde tipsa politiet????? Samme sa faren…. Kunne ikke huske om han sa dette til politiet???? Bare det at faren til JHA var i ganga og VK og JHA var på rommet det var der faren hørte Viggo si de ordene.. Men….. Nå jeg leser mer på dette som blir sagt så var ikke guttene avhørt om Baneheia.. Det som foreldrene sier nå….. Det er etter mora henta begge på politikammer anngående en kikker sak Viggo ble dømt for… Baneheia var ikke noe tema i den tiden.. Vil jo si det er så alvorlige løgner at det må få konsekvenser…

  Liker

  1. De nye påstandene fra Jan Helge Andersens foreldre er ikke forenelige med det de sa i avhør i 2000. Det er heller ikke forenelig med det de forteller hver for seg i dag.

   Det er ikke riktig at de to ikke ble avhørt om Baneheia. Det ble de definitivt. Avhøret du viser til varte i 7,5 timer for Jan Helge og 4,5 timer for Viggo og dreide seg definitivt om Baneheia-saken.

   Begge uttaler at de opplevde seg selv som mistenkte.

   Liker

   1. Hei Mikkel!
    Som flere i dette kommentarfeltet viser til har foreldrene til Andersen, i hvert sitt intervju med TV2, hevdet å ha overhørt en samtale mellom guttene, som de mener impliserer Kristiansen i Baneheia-saken:
    – 17.11.18 blir faren sitert på at han hørte Kristiansen si følgende da guttene sto i gangen: «Hvis du tilstår, Jan Helge, så kommer jeg til å nekte resten av mitt liv og legge all skyld på deg». https://www.tv2.no/a/10223283/
    – 03.12.19 blir moren sitert på at hun hørte Kristiansen si følgende da guttene var på rommet til Andersen: «Du sier ingenting. Jeg kommer til å nekte så lenge jeg lever». https://www.tv2.no/a/11034987?referral=tv2v

    Jeg oppfatter det slik at guttene hadde vært inne til politiavhør om «kikkersaken» akkurat denne kvelden, og at samtalen som både mor og far Andersen hevder å ha overhørt, dermed ikke nødvendigvis trenger å handle om Baneheia-saken, slik de selv antyder, men at det heller kan dreie seg om nettopp «kikkersaken».
    Det som faren mener å ha overhørt passer dessuten veldig godt med det som senere skjedde, for «kikkersaken» var vel også det eneste forholdet som Kristiansen faktisk prøvde å skylde på Andersen – før han senere erkjente at det var ham selv.

    Ut ifra kommentaren din ovenfor, forstår jeg det imidlertid sånn at guttene faktisk også ble avhørt om Baneheia-saken den aktuelle kvelden, og at begge opplevde at politiet mistenkte dem for denne ugjerningen. Har jeg forstått deg riktig?

    Jeg vet at Kristiansen formelt ble siktet i «kikkersaken» 14. juli, men har noen spørsmål relatert til dette, som du kanskje kan oppklare for meg:
    1. Var Kristiansen og/eller Andersen til avhør hos politiet mellom 4. juni og 14. juli 2000?
    2. Når var første gangen Kristiansen og/eller Andersen ble avhørt angående «kikkersaken»?
    3. Hvilken dato innrømte Kristiansen skyld i «kikkersaken»?

    Liker

   2. Hei!
    Rekker ikke svare på alt dette nå, men det sentrale her er at disse opplysningene fra familien Andersen kommer først etter 20 år. At det ikke ble sagt i avhør da dette hadde vært veldig viktig for deres sønn, kan man jo tenke noe om. Tvert imot er det opplysninger i disse intervjuene som er i strid med det som ble sagt i avhør.

    Slik jeg oppfatter det, er det også flere påfallende opplysninger i disse avisutspillene. Så får vi se hva det leder til.

    Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

%d bloggere liker dette:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close