Ny sakkyndig slakter DNA-beviset i Baneheia-saken

PRESSEMELDING

I en ny rapport pulveriserer Gjenopptakelseskommisjonens sakkyndige alle DNA-bevisene som har blitt brukt mot Viggo Kristiansen. Det kan nå ikke være noen tvil. Baneheia-saken må gjenåpnes.

I desember 2019 oppnevnte Kommisjonen for gjenopptakelse Frederik Torp Petersen som ny sakkyndig for DNA-bevisene i Baneheia-saken. Konklusjonen er nå klar: Retsgenetisk Afdeling i København ville ikke rapportert DNA-analysene som bevis i en straffesak.

For ti år siden mottok Gjenopptakelseskommisjonen to sakkyndige uttalelser som viser at DNA-analysene ikke holder mål. Nå har kommisjonen fått en tredje uttalelse som sier det samme. Det er ingen ting tilbake av DNA-analysene som politiet feilaktig omtalte som bevis som med hundre prosent sikkerhet knytter Viggo Kristiansen til åstedet og ugjerningene.

Det som derimot er hundre prosent sikkert, er at det har blitt begått urett mot Viggo Kristiansen. Ingen skal behøve å forsvare seg mot uriktige DNA-analyser i retten. Da må det gå galt. Viggo Kristiansen har nå et berettiget krav om å få sin sak gjenåpnet for ny behandling.

Den 25. oktober 2000 ble Viggo Kristiansen fortalt i avhør at politiet hadde funnet hans DNA fra ugjerningene. Kristiansens umiddelbare reaksjon var at dette ikke kunne stemme.

– Nå vet jeg at dere lyver. Dere kan ikke ha mitt DNA for jeg har ikke vært der, svarte Kristiansen.

Nå vet vi at Viggo Kristiansen hadde rett.

Det har aldri vært mulig å koble DNA-analysene til Viggo Kristiansen. Det lar seg heller ikke avgjøre om det er snakk om reelt DNA, forurensning eller såkalte artefakter; kunstige utslag som forekommer i analyseprosessen. Ifølge den sakkyndige Fredrik Torp Petersen viser en av prøvene mulig DNA fra fire mannlige bidragsytere. Dette slår fullstendig beina under påstanden om at DNA-materialet med sikkerhet stammer fra ugjerningene. Torp Petersen knuser dessuten påtalemyndighetens skråsikre påstand om at det dreier seg om DNA fra sæd. Det er ikke mulig å si om dette er fra sæd eller andre typer celler, svarer den sakkyndige.

Når retten dømte Viggo Kristiansen med uriktige DNA-bevis, må Gjenopptakelseskommisjonen reagere. Baneheia-saken må gjenåpnes.

Arvid Sjødin, advokat

Telefon 905 24 405

OPPDATERT 7. juli 2020

Rapporten fra den sakkyndige kan nå leses her.

7 tanker om “Ny sakkyndig slakter DNA-beviset i Baneheia-saken

 1. Hvis saken gjenåpnes og påtalemyndighetene ikke velger frifinnelsessak, vil Jan Helge Andersen da kalles inn til nye avhør samt innkalles som vitne i saken? Det er jo veldig mange spørsmål jeg gjerne skulle sett at noen kunne stille han om hendelsesforløpet.

  Likt av 2 personer

  1. Jan Helge Andersen er dømt for å ha latt seg presse til å drepe en av jentene og fikk en stor tilståelsesrabatt. Hvis det nå viser seg at han kan være dobbeltdrapsmann og at hans forklaring bidro til et justismord, er det selvsagt mye han må svare for.

   Likt av 2 personer

 2. Utrolig gode nyheter, men er det noe som kan hindre å få saken gjenopptatt nå?
  Ingvild

  Liker

 3. Om ikke dette medfører en gjenåpning så mister vertfall jeg all troverdighet til det norske rettssystem!
  Likeså bør da Jan Helge og de div involverte personer,som ved løgner og falske påstander straffes grundig for det disse har utført og medvirket til.

  Likt av 1 person

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

%d bloggere liker dette:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close