Gjenåpning av straffesaken mot Viggo Kristiansen

Viggo Kristiansen og hans familie er lettet over Gjenopptakelseskommisjonens avgjørelse om å gjenåpne Baneheia-saken.

På telefon fra Ila fengsel forteller Kristiansen at han ser frem til en ny rettssak hvor han vil føre bevis for at han ikke var med på barnedrapene.

Etter mange års kamp for gjenopptakelse er det naturlig nok dette som står i fokus i dag.

I ettertid vil det bli tvingende nødvendig å evaluere selve gjenopptakelses-instituttet for straffedømte i Norge.

Dagens avgjørelse viser at Viggo Kristiansen allerede for over 10 år siden burde ha fått gjenåpnet sin sak, dersom kommisjonen hadde utført sine lovpålagte plikter om å undersøke de innklagede forhold.

Beslutningen om gjenåpning vil bety at Viggo Kristiansen, etter å ha tilbrakt halve livet sitt bak murene, omsider kan få en reell anledning til å forsvare og renvaske seg for anklagene – og samtidig kunne etablere seg som vanlig samfunnsborger, om enn med nesten 21 års forsinkelse.

Kommisjonen har tatt en klok avgjørelse. Det er det som er fokus i dag.

Arvid Sjødin

Advokat

Pressekontakt: Terje Helland, 900 53 669, terje.helland@venandi.no

26 tanker om “Gjenåpning av straffesaken mot Viggo Kristiansen

 1. Gratulerer med en kjempebra jobb! Det blir veldig spennende å følge utviklingen nå!
  En sak som jeg lurer på, om Viggo blir frifunnet, hva skjer med straffespørsmålet om det han er dømt for? Hvem skal dømmes for det nå? Blir Jan Helge siktet for det andre mordet da?

  Liker

  1. Aaaaaah. Skulle tro han kan bli det ja. Så lenge det står formelt svart på hvitt at han ikke er dømt for begge drapene. I tillegg kommer mened. Glad jeg så denne kommentaren. Da er det håp da, fremdeles. Så sant ny rettssak blir beordret. Forskjell på det og høring. Det første ville trenge en full ny etterforskning.

   Liker

 2. En riktig beslutning.
  Men jeg registrerer at NRK igjen viser sin ensidige og åpenbare partiske fremstilling.
  Overskriften på NRK er altså:
  «Stor uenighet i kommisjonen.»
  DET er altså fokus her! Noen bør ettergå NRK , og andre medier forsåvidt, sin behandling, og påvirkning i denne saken. Det er helt vilt.

  Likt av 2 personer

  1. En oppfølging av TV2 sin dekning:
   I tv2 nyhetskanalen ble det nå nettopp påstått fra «ekspert» Inge D. Hanssen, at det i tingrtetten og lagretten, ble fremlagt DNA bevis på at det var funnet SÆDCELLER fra 2 forskjellige menn.
   Det stemmer jo overhodet ikke?!!
   Det er svært skremmende å se og høre på de såkalte seriøse journalistene fremdeles tviholder på sin ensidige fremstilling. det bør få noen og enhver til å stille kraftige spørsmålstegn ved objektiviteten til norske medier!

   Likt av 2 personer

   1. Nei, det stemmer ikke at det er funnet DNA fra sæd i saken. Men det ble opplyst fra politiet underveis i saken og mediene rapportere om det, så det kommer stadig vekk opp igjen. De som ikke har satt seg skikkelig inn i DNA-analysene tror derfor kanskje fremdeles at det stemmer.

    Likt av 1 person

  2. Det er kontroversielt at det er dissens i gjenopptakelseskommisjonen, normalt sett er avgjørelser her enstemmige. Det er helt naturlig at NRK legger vekt på dette, spesielt i en sak som denne.
   Oversikt over gjenopptatte saker her: https://www.gjenopptakelse.no/sok-om-gjenapning/avgjorelser

   Likefullt en riktig beslutning at Viggo Kristiansen får prøvd sin sak på nytt, denne gangen forhåpentligvis med et bedre forsvarerteam enn sist.

   Likt av 2 personer

   1. Jeg sier ikke at det ikke er poeng at det er dissens i kommisjonen.
    MEN er det ikke et viktigere poeng at flertallet i kommisjonen slåt fast at her kan vi stå over historiens største justismord??
    Poenget mitt er at allerede nå vinkler NRK og andre medier saken, og alle i Kristiansens disfavør.

    Likt av 2 personer

   2. Hvis man så på kommisjonens leder sin fremføring klokken ett virket det som Siv Hallgren var mer opptatt å få frem at det var dissens og at hennes syn var at dette ikke skulle vært konklusjonen og dette var mot hennes syn og vilje. Så NRK har forsåvidt gjengitt temmelig korrekt leder av kommisjonens fremlegg av saken da. Kan vel også forstå når man så den fremføring hvorfor dette har tatt lang tid, det var en tydelig slagen leder som måtte vike for en flertallsavgjørelse mot seg etter sannsynligvis mange tøffe omkamper.

    Liker

 3. Endelig… Hadde ikke trudd det var mulig, men heldigvis at i alle fall tre i kommisjonen har tatt til vett og forstand. All heder og ære til de som har brukt tid og energi på å gjøre dette mulig, og at vi nå kan prøve å få noe rettferd i saken.

  Vil kommisjonens uttalelse bli offentliggjort?

  Liker

  1. Heldigvis. MEN , jeg er neiggu sikker på at de hadde kommet til dette på egenhånd. Vi hat Tengs dokumentaren friskt i minne. Ikke så reint lite som kom frem der gitt. Og den har svært mange fått med seg mtp at den gikk på Tv2 i beste sendetid. Og så får man denne siste bomben , Baneheia dokumentaren som også trekker frem sitt. Jeg tror de ikke turde annet enn å stemme for gjenåpning.Nå hadde de liksom øyner som ser…. Ikke så klokt av leder for kommisjonen å si det hun gjorde ang dissens. Det setter ikke henne i så godt lys akkurat.

   Liker

 4. Gratulerer til alle støttespillerne og takk for den fantastiske innsatsen dere har lagt ned for å bistå mennesker som ikke er i stand til å stå alene eller finansiere saker som dette. Og ikke minst innsatsen som er rettet på en slik måte at fokuset er å opprettholde et velfungerende rettssystem i landet vårt. Verdien av arbeidet deres er det få som skjønner rekkevidden av. Takk igjen!

  Likt av 2 personer

 5. Bra! Vedrørende vattpinne med fragment av et mannlig DNA. Jeg ønsker å gjøre Sjødin oppmerksom på følgende: Fra 2007 til 2009 var det det rekke alvorlige kriminal-saker i Tyskland. Felles for dem alle var at det dukket opp et kvinnelig DNA..Det ble lovet en dusør på 300 000 € og man tok prøver av 3000 personer for å finne den skyldige kvinnen, eller medskyldige. I 2009 fant man svaret: DNA’ et var fra en ansatt på fabrikken hvor man lager vattpinnene som brukes til avstryk….Dermed er det
  en mulighet for at «Baneheia-vattpinnen», som ble sendt til Spania, allerede var kontaminert på «vattpinne-fabrikken». Heilbronn-saken som den kalles har flere ganger vært belyst i Europa (Sveits, Frankrike…)

  Likt av 1 person

  1. En konsekvens av Heilbronn-saken (som jeg skrev om ovenfor) var at det i 2016 ble publisert internasjonale retningslinjer for å unngå DNA-kontaminering. De som vil lese mer om dette kan søke «Phantom of Heilbronn»……så ja, fragmenter av et mannlig DNA (som ikke tilhører Andersen) kan være fra en kontaminering oppstått på «vattpinne-fabrikken»

   Likt av 1 person

 6. Lykke❤️Fantastiske nyheter

  Liker

 7. I lys av gjenåpningen av saken og Andersen sitt første intervju på tv2: Denne saken ender med at Andersen sprekker og tilstår at Viggo ikke var med på Baneheiadrapene. Det er min intuitive spådom. Og det beste utfallet for alle unntatt Andersen sin familie. En endelig avslutning som vil avslutte saken en gang for alle.

  Likt av 1 person

  1. Ikke utenkelig, det er lov å håpe på dette.

   Liker

 8. Hei hei . Gratulerer til Viggo og alle dere , hans støttespillere. Jeg hadde en magefølelse om at det skulle bli en gjenopptagelse . Det jeg baserte det på er at for ikke lenge siden fikk vi skikkelig innsyn i hva som foregikk i Tengs saken. Og det slo ned som en bombe blandt nordmenn. Og kommisjonen var sikkert klar over innholdet. Så kommer denne siste bomben da ; Baneheia dokumentaren…. Altså , Tengs ; der var det jo så mange ufattelig graverende feil gjort. Det husker folk veldig godt. Og når så Baneheia topper dette…. Når det nå ble 3-2 FOR gjenåpning, så kan det veldig godt tenkes at dem ikkje vågde annet nei. En ting forstår jeg ikke helt av, det gjelder hans tidligere handlinger. Som ble begått da han var tenåring. Hvilken ble han straffet for ? Jeg tenker nå mht av alder da handlingen ble begått. En ting jeg misliker med media, er det stadige begrepet bestevennen…i nyere artikler. Han er da ikke noe bestevenn han som solgte ut kompisen til høystbydende. Så media burde definere litt mer korrekt. Tidligere bestevenn ville vært bedre. Må si at jeg er stolt av nordmenn og hvordan de har tatt i mot denne nyheten. De aller fleste har vært krystall klar og rasjonell i sine reaksjoner. De ser på dette som en nøvendighet, og at uansett fortid så skal ikke verken Viggo eller andre betale for en gjerning en ikke har begått. Jeg håper mest på en ny rettssak. Og den skulle jeg fulgt med på for sure . Det meste JHA kan bli straffa for er vel mened. Anyways, en riktg god uke videre til alle. PS har allerede gratulert Jahr.

  Liker

  1. Det er også rystende reaksjoner. Ordføreren i Kristiansand har gitt et intervju til VG som blottstiller en total mangel på innsikt i saken. Han gir uttrykk for at dette vil bli problematisk i Kristiansand, hvilket han for så vidt har rett i, men lar det samtidig skinne igjennom at han mangler grunnleggende innsikt i saken og synes Kristiansen burde råtne videre i fengsel. Han gjør et stort nummer av hvordan man skal kunne formidle dette til barna i byen. Å fortelle dem at Kristiansen, i likhet med mange andre før ham, er uskyldig dømt, er åpenbart ikke en mulighet han ser for seg.

   Forhåpentlig blir det ny hovedforhandling. Legger påtalemyndigheten ned påstand om frifinnelse, vil Kristiansen ikke bli skikkelig renvasket, men antagelig fortsatt bli holdt ansvarlig av mange.

   Etter at Per Liland var blitt frikjent, presterte statsadvokat Lasse Quigstad å si at det ikke var grunn til å anta at han var uskyldig dømt, men at det kun var fastslått at bevisene ikke holdt. I forbindelse med erstatningsutmålingen nedla han påstand om at det fra erstatningen Liland skulle få utbetalt, skulle trekkes fra de kostnadene staten hadde hatt til kost og losji de årene Liland hadde sittet uskyldig fengslet. Tore Sandberg, som nedla et enormt tidkrevende arbeide på å få saken gjenopptatt, ble også nektet å få betalt for jobben, og det endte derfor med at Liland ga ham 1,1 millioner kroner av erstatningssummen han fikk utbetalt.

   Pressedekningen i Liland-saken var om mulig også like skandaløs som dekningen av Baneheia-saken. Sten og Vibeke Ekroth, som arbeidet frivillig i flere år uten vederlag for å få gjenopptatt saken, ble hengt ut og latterliggjort av pressen, som ikke snudde og begynte å gjøre jobben de skulle gjort mye tidligere, før svært mange andre for lengst hadde forstått at en rekke faktorer talte for at han var blitt uskyldig dømt.

   https://www.vg.no/nyheter/i/gWzOB9/ordfoerer-i-kristiansand-bekymret-for-hva-dette-betyr

   Liker

   1. Denne ordføreren har ingenting han skulle sagt. Han burde tie stilt. Det skal være et klart skille mellom justissystem og politikken. Han burde få seg en smekk. Hverken Storting, Regjering eller lokal politikere skal utøve innflytelse på det daglige i dette systemet på noen så helst måte. Helt forferdelig alt du sier ang Liland saken.

    Liker

 9. Har lest igjennom hele rapporten fra kommisjonen, synes Arvid Sjødin og kompani har gjort en enormt bra jobb her. All ære til dem. Uhyre interessant lesning. Merkelig at det var dissens i det hele tatt.

  Liker

  1. Helt enig. Har nå lest store deler av mindretallet sin argumentasjon, og det er helt uforståelig hvor lite troverdig den versjonen er. All ære til de 3 som har trosset all motstand og press fra påtalemyndigheten og media, og tok det tøffe, men riktige valget om å gjennåpne saken.

   Og for å følge opp det som en annen tok opp her, hva skjer hvis Viggo blir frikjent? Da har vi jo en situasjon der det er 1 mord og 1 voldtekt som ingen er dømt for? Men man har jo da kun en gjerningsmann, Jan Helge. Må/bør ikke han da tiltales for dette da? Og han må vel også da dømmes til forvaring?

   Liker

 10. JEG tror på Viggo…

  Liker

 11. Fetteren til Tengs tilstod jo. Og tok eksamen med toppkarakter i varetekt. Mot Viggo Kristiansen finnes det bare Jan H s forklaring. Hvorfor trekker han inn en uskyldig og tviholder på det i 20 år? Men han var i stand til langt grusommere ting, så…..

  Liker

  1. Uff. Ja si det. Han har mye å tape på en ny rettssak. For det første så vil han bli gjenkjent. Identifisert som JHA. Så allerede der har han noe å tape. Så risikerer han jo i aller høyeste grad fengsel for mened. Vet ikke om han i Norge kan bli satt til retts på ny for samme sak. Er jo også ganske innviklet denne saken blitt.

   Liker

 12. Når hele fundamentet til en dom er ikkeeksisterende, burde det være en enkel sak for en Gjenopptagelseskommisjon å åpne saken igjen, ikke i år etter år grave seg ned i tusener av dokumenter for å finne en komplisert løsning. Hele saken og dommen mot Wiggo er som et korthus der et normaltenkende individ forstår at hele huset ramler om man fjerner DNA kortet i bunn.
  Bra at nye folk i denne kommisjon klarte å komme til en riktig avgjørelse, men tidsbruken var jo helt unødvendig.
  En enste feil som en dom hviler på, burde automatisk gjøre den ugyldig.

  Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

%d bloggere liker dette:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close