Feil i «Krimpodden» fra VG

24. september 2021

Gårsdagens episode av Krimpodden fra VG om Baneheia-saken inneholder flere faktiske feil og grove spekulasjoner, både fra programmleder Håvard Kristtoffersen Hansen, og VGs krimkommentator Øystein Milli.

Feilene og spekulasjonene fra VGs side er mange og skaper et uriktig inntrykk av Kristiansens forklaringer, som VG hevder at de leser fra. Samtidig gis politileder Ivar Fahsing anledning til å fremsette uriktige påstander om Andersens forklaringer og han får ukritisk og uimotsagt lov til å hvitvaske politiets justisfeil i avhørene av ham.

Feilene er for mange til å gjennomgå i detalj her, men vi vil i korte trekk gjenomgå de viktigste.

Elvis

VG hevder at Kristiansen og Andersen introduserte politiet for en mistenkelig figur ved navn «Elvis». VG går svært langt i å hevde at de «synkroniserer» sine forklaringer, og at de dikter opp en mistenkelig person.

«Elvis» er imidlertid høyst reell. Han var en av de personene som det ble tipset mest om blant beboerne på Eg, hvor Viggo Kristiansen og Jan Helge Andersen bodde.

Det bør være kjent for VG at politiet oppfordret alle vitner til å fortelle om rykter og andre kriminelle forhold, noe som fremgår av både rundspørringsskjemaer og vitneprotokoller. Som mange andre, forteller Viggo Kristiansen at han har hørt et rykte om «Elvis». Han forteller at «Elvis» er en psykiatrisk pasient på Eg, og han forteller også hvem han har hørt ryktet av. Informasjonen fra Kristiansen er følgelig konkret og etterprøvbar. I politiets dokumenter kan man da også se at det han forteller stemmer. Det gikk vitterlig et rykte om «Elvis» på Eg, og personen Kristiansen hadde hørt dette ryktet fra forteller også om «Elvis» til politiet i forbindelse med rundspørringen.

Tipsene fra flere andre beboere inneholder både navn og andre opplysninger om «Elvis», som gjør at man må anta som sikkert at politiet var fullt klar over dette ryktet, og også hadde kontroll på hvem han var.

Det er også verdt å nevne at det er flere andre personer i Kristiansens og Andersens nære krets som tipser politiet om «Elvis». Hvis det var mistenkelig av Viggo Kristiansen å fortelle om dette ryktet, fordi Andersen også nevnte «Elvis», så må Andersen ha fått med seg mange medskyldige på Eg.

Det er særdeles lite etterettelig av VG å skape et inntrykk av at dette var noe som Viggo Kristiansen og Jan Helge Andersen diktet opp på egenhånd.

Endring i forklaringer

Øystein Milli fremsetter deretter flere uriktige påstander om omstendighetene rundt at Viggo Kristiansen forklarte seg om et møte med Jan Helge Andersen ved Svarttjønn på drapsdagen. I korte trekk hevder Milli at Kristiansen møter et vitne som forteller ham at han og Kristiansen har blitt observert ved Svarttjønn på drapsdagen, og at vitnet forteller til Kristiansen at han har fortalt dette til politiet. Milli sier at politiet nok har fått denne informasjonen fra vitnet før Krisitansen avhøres.

Dette dreier seg om en tidligere fritidsklubbleder som på drapsdagen møtte Kristiansen og Andersen ved en lekeplass ved boligområdet utenfor Svarttjønn, og som også fikk prøve sykkelen til Kristiansen der.

VGs spekulative fremstilling om at vitnet har tipset politiet om dette møtet, er det ikke grunnlag for. I det første avhøret av vitnet nevner heller ikke han møtet med Andersen og Kristiansen. Da Andersen og Kristiansen senere i avhør forteller til politiet om dette møtet på drapsdagen, og om Kristiansens påfølgende møte med ham, blir vitnet så avhørt på nytt. Dette nye avhøret av vitnet skjer på kvelden, hjemme hos vitnet, og det skjer etter at Andersen tidligere på dagen har fortalt politiet om møtet.

Det er ingen spor i dette nye avhøret av at vitnet tidligere har snakket med politiet om dette møtet. Tvert imot er det politiet som informerer vitnet om møtet, og selv om han husker det, fremgår det også av avhørsprotokollen at han ikke har noe spesielt godt minne av hverken dette møtet eller den påfølgende samtalen med Viggo Kristiansen.

Avhørene av Andersen

Politileder Ivar Fahsing sier at det er ett av avhørene som har vært gjenstand for kritikk, og at Andersens tilståelse i hovedtrekk er bekreftet av sporene i saken og tekniske funn. Han går videre til å bedrive en hvitvask av avhørene og Andersens troverdighet. Fahsing må gjerne gi uttrykk for sin mening om saken, men når han fremsetter uriktige påstander i en ensidig og ubalansert fremstilling av sakens fakta, kan ikke VG la hans uttalelser stå ukommentert eller uimotsagt.

Vi vil her nøye oss med å påpeke at det på ingen måte er bare det første avhøret av Andersen som har vært kritisert, og som vi også har skrevet om her, er Andersens forklaring full av påviselige usannheter om hendelsesforløpet. I tillegg til dette er også forklaringen om hendelsene på åstedet i direkte motstrid mot flere tekniske funn.

Som nevnt innledningsvis er det også flere andre feil i episoden.

Vi vil nå ta kontakt med VG og følge opp saken videre med dem.

6 tanker om “Feil i «Krimpodden» fra VG

 1. Jeg mener at vi alle, vi som i lang tid nå har heiet på Viggo, må fortsette med det … Og det så selvsagt! Dette er jo innspurten! Og Oslo-politiet gjør jo bare det som de nå må gjøre. Så ingen grunn til å være negativ nå, etter min mening. Fra Irene, Oslo

  Liker

 2. VG har siden 2008 hatt en klar agenda mot gjenåpning, den fortsetter med full styrke.

  En ting jeg la merke til i krimpodden var at Milli forklarte at Viggo ble sett syklende inn forbi bommen i noe tid før drapene. Han «glemte» å si at samme vitne så ham komme tilbake etter 1-2 minutter. Her villedes den jevne lytter med at Viggo har vært inne i Baneheia i en periode.

  Liker

 3. Jeg orket ikke høre hele, ble helt satt ut av alle feil og mangler. Skal man lage podcast om saken, så må de forholde seg til sannheten og fakta.
  Jentemamma

  Liker

 4. Å hevde at avhør ikke har funnet sted når man bringer DNA-funn på banen og avventer en respons, er bare noe tull. Det har ingen realisme ved seg overhodet.

  Liker

 5. Så bra dere utdyper mer om dette med Elvis. Det har jo flere ganger blitt påpekt ting som er «mistenkelig» i denne saken, eller som man velger å gjøre mistenkelig. Man blåser opp ett moment, setter spørsmålstegn ved det, og vips, så blir det virkelig mistenkelig at slike utsagt er blitt sagt av gjerningspersonene. Hvordan kunne de si dette, dersom de ikke var skyldige? Som blant annet dette dere her nevner at både Jan Helge og Viggo har fortalt om denne Elvis. Det samme kan vel sies om da de begge ble arrestert. Begge to spurte om den andre også var tatt.
  Om jeg ikke tar feil, så fikk både Jan Helge og Viggo lest opp pågripelsebegjæringen ( om det er det det heter?), og stod det ikke der at begge to skulle arresteres?
  Det er da ganske naturlig å spørre om den andre også er arrestert. Det tror jeg de aller fleste ville ha gjort.
  Dette utsagnet blir også brukt for å påvise skyld. » Dersom de ikke var skyldige, hvordan kunne de vite at den andre skulle arresteres også?». Svaret er jo ganske logisk, når Politiet selv informerer de mistenkte med dette.

  Det er bare så utrolig farlig å si A, for så å utelate å si B. Og det ser vi i alle disse utsagnene her.

  Likt av 1 person

 6. Hørte de forsøkte å rette opp feilene, men slike feil burde ikke blitt gjort i utgangspunktet

  Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

%d bloggere liker dette:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close