VG har gitt tilsvar til Viggo Kristiansens PFU-klage. Samtidig varsler Viggo ny klage på nye forhold

VG har nå sendt over tilsvar til Viggo Kristiansens omfattende klage på VG til pressens faglige utvalg (PFU). Tilsvaret kommer til å bli publisert her, samtidig med at Kristiansens replikk er klar.
Et sentralt moment i tilsvaret er at VG kritiserer Kristiansens støttespillere for ikke å bare studere VGs journalistikk med lupe, men med mikroskop.
Samtidig har Viggo Kristiansen på ny varslet VG om nye forhold det vurderes å klage på. Varselet er sendt VGs redaktør, Gard Steiro.

Eposten med varselet følger i sin helhet nedenfor.


Fra: Terje Helland <terje.helland@venandi.no>

Til: Gard Steiro <gard.steiro@vg.no>

Kopi: Arvid Sjødin; Bjørn Andre Gulstad

Emne: Varsel om klage til PFU

Redaktør Gard Steiro

VG hevder å ha tilgang på avhørene av Jan Helge Andersen og Viggo Kristiansen. Det viser seg også at journalistene leverer og er i gang med å lage en rekke saker basert på disse. Det er derfor nødvendig for oss å ha et mikroskopisk søkelys på VGs journalistikk, slik at denne blir korrigert hvis man oppdager feil, tendensiøse spekulasjoner, fiktive forklaringer eller andre problemstillinger. Dette er for Viggo Kristiansen viktig. Selv når han er frikjent, vil det være et betydelig potensial for etterdømming som vil hente næring fra upresis og spekulativ journalistikk.

Vi har nå selv gått igjennom VGs siste saker og sett disse opp mot avhørene. Vi har hatt assistanse av mediekyndige som har gitt oss veiledning på dette.

De to forhold vi vurderer å klage inn er (dere vet selv hvilke saker dette gjelder):

  1. Påstand om at politiet «undrer» seg over om Viggo Kristiansen kan ha hatt, og brukt, TO mobiler i tiden drapene fant sted. Det er INGEN spor av politifolk som «undrer» seg om dette. Verken i avhørene, muntlig til oss eller i dokumenter som ligger i saken, er det noen undring om dette tema. Det fremstår derfor som ren spekulasjon fra VGs side for å «sprite opp» en artikkel. Dette er en lemfeldig omgang med sannheten og under det presisjonskrav som bør holdes i en så alvorlig sak. VGs undrendepolitifolk-journalistikk åpner for grenseløse spekulasjoner i denne, og andre saker, som vi mener PFU må sette grenser for.
  2. Dere har et hovedoppslag om at både Jan Helge Andersen og Viggo Kristiansen «grilles» om en «pakt» de visstnok skal ha inngått når de var barn. Når vi leser avhørene, er det overhode ingen spor etter «grilling» omkring dette tema. De får et spørsmål om det og ingen av dem kan huske noen «pakt». Deretter går politiet videre. Å beskrive dette som «grilling» er nok et utslag av VGs lemfeldige omgang med fakta. Det kan, igjen, tyde på at VGs journalister tenker mer på dramaturgi enn på presis og balansert presentasjon av en sak.

Selv om det nok kun er en mikroskopisk sjanse for at VG her vil ta selvkritikk og gjøre det som er nødvendig for å korrigere de forhold nevnt over, vil vi likevel herved gi dere en mulighet for å gi deres kommentar til oss før vi utformer klagen. Konkret hvilke punkter i VVP som vil bli klaget på, kommer vi tilbake til, men VVP 3.2 er jo alltid sentral i vår vurdering av VGs journalistikk.

Vennlig hilsen

Terje Helland

på vegne av Viggo Kristiansen

2 tanker om “VG har gitt tilsvar til Viggo Kristiansens PFU-klage. Samtidig varsler Viggo ny klage på nye forhold

  1. Ser mange likhetstrekk mellom Burke Ramsay og hans forhold til mediene. Det er så veldig, veldig trist … når noen er så åpenbart uskyldige … og må gjemme seg(!) … resten av livet på grunn av en mediekultur som ikke virker å ha noen som helst binding til sannheten!

    Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

%d bloggere liker dette:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close