Åpent brev til tidligere etterforskningsleder Arne Pedersen

En blogger, som har valgt å skrive anonymt om Baneheia-saken, har publisert et åpent brev til Arne Pedersen på nettstedet baneheiasaken.com. Vi har fått tillatelse til å gjengi brevet her. Det følger i sin helhet nedenfor.


Mange var overrasket da du nylig valgte å stille til intervju med NRK etter to års taushet, etter to år med intens etterforskning i Oslo som har avdekket mange nye spor, så valgte du nå å uttale deg. 

Det hele startet med et 35 sider langt brev som du sendte inn til dagens etterforskningslag, for nå hadde du, som du selv sa, ergret deg lenge over at de i dine øyne ikke klarte å gjøre en god nok jobb, at de ikke klarte se din sannhet og at de var naive. Du sa det ikke akkurat med de ordene på den måten, men det var slik du mente det.

For utenforstående som har satt seg godt inn i saken og som har fulgt hver eneste nye skritt i etterforskningen, ja selv de som kun har fulgt saken utelukkende via media, det store flertallet reagerte på din fremtoning og det du sa med sjokk og vanntro.

Du Arne Pedersen er en stor trussel for Norsk rettssikkerhet, eller har vært en stor trussel for rettssikkerheten, og den som var så uheldig å havne i dine klør må man i dag tenke på med bekymring.

Det er svært oppsiktsvekkende Arne, at du som tidligere etterforskningsleder sitter på NRK dagsnytt og enda hevder at Viggo Kristiansen er skyldig, og enda verre at man ikke trenger noe som peker på han en gang, fordi du vet, du føler, du tror. Det er vel første punkt i en hver etterforskning når man sikter noen, at man i alle fall har noe konkret som peker på vedkommende, ikke bare en annen manns ord som beviselig har gjort noe galt.

Personlig fant jeg det svært sjokkerende etter all ny informasjon som er tilegnet saken siste to årene, at du fortsatt sitter å henger deg opp i at Spania sa det var to givere. Du kan da umulig ikke ha fått med deg at de også i den ene testen fant 4 givere? Så hva med den da Arne? Hva forteller det oss, egentlig? Ja hva sier dagens sakkyndige egentlig om dine to givere Arne? 

Du forstår vel at dette DNA-beviset har mistet all sin verdi? Og du kan vel ikke ha unngått å få med deg at prøve C25 har blitt testet på nytt og da fant de kun Jan Helge Andersens DNA? Og at 11 av de som hadde befatning med jentene og åstedet, da må også de to obdusentene telles med, deler det samme DNA som ble funnet i din prøve med to givere som du så iherdig mener må være Viggo sitt?

Man trenger strengt tatt ikke være rakettforsker for å forstå at din prøve med to givere i dag er ikke eksisterende og har null verdi.

Du topper av det hele med å strengt fortelle NRK journalisten at hun ikke må blande kortene.

Du Arne, klarer ikke stokke kortene og sette dem sammen i riktig rekkefølge engang, og ingen blander vel kortene mer enn deg.

Det minste man kan forvente av en mann i din posisjon, er at du har oppdatert deg på saken før du ytrer deg. Eller er du oppriktig av en slik sort som setter bevisene til side og lar føleriet vinne? Det sitter virkelig langt inne å akseptere at et menneske som har hatt en slik stilling som deg, innehar slike holdninger.

For slike holdninger, og en slik mann er du faktisk, det beviste du flere ganger under Intervjuet med NRK. 

For ikke bare hadde du to givere i Spania-prøven, du var heller ikke i tvil om at Viggo var i Baneheia 18 mai, det spilte ingen rolle om han var å spilte fotballkamp, at Jan Helge Andersen sa han var alene, eller at flere vitner hadde observert at Jan Helge Andersen satt der alene. For du mente alle som trodde noe annet var naive.

Hvorfor er det slik Arne, at først nå ble dommerkortet som bekrefter at Viggo spilte fotball om kvelden 18 mai funnet frem? Hvorfor gjorde ikke DU det i 2000? 

Selvsagt trygger du deg selv med at han fint kunne ha vært der både før og etter kampen, som ville vært i god tid før 19 eller godt etter 21.00, at Jan Helge Andersen ble observert alene i den perioden Viggo K spilte kamp det vrir du til at Viggo må ha beordret Jan Helge til å sitte der alene.

Du synes ikke selv at du tilegner saken veldig mange useriøse trosretninger som ikke henger sammen med bevisene?

Du vet at du fremstiller Jan Helge Andersen som den mest evneveike og viljeløse mannen som noen gang har eksistert på vår jord? Du forstår virkelig ikke at det er du som totalt blander kortene til det ugjenkjennelige? Jan Helge som gjennom hele rettssaken runde en og to aldri foretrakk en mine, aldri viste en følelse og aldri felte en tåre, det mener du vitner om en stakkarslig gutt?
Tanken har ikke slått deg at det vitner om en mann helt uten følelser, helt uten empati, og at for å gjennomføre voldtekt og drap på to barn så må man faktisk være så kald?

At du fremdeles hevder at Viggo på død og liv må ha vært i Baneheia 18 mai, på tross av alle bevisene som sier noe annet, inkludert både dommerkort, vitner, Jan Helge og Viggo, ja da mister du masken totalt. Det viser hva din agenda er, og den er IKKE sannheten, og for det burde du skamme deg langt inn i evigheten.

Det viser også den elendige og følelsesstyrte etterforskningen du gjennomførte i Baneheiasaken, høyden i din karriere, den du har levd på i 22 år, ditt ære ditt omdømme, var alt en luftboble basert på løgn og bedrag.

Det er så uendelig mange ting du ignorerte under etterforskningen at det i dag fremstår totalt uforståelig for ethvert normalt menneske. Alle løgnene til Jan Helge Andersen så du bare vekk i fra, og det er ikke rent få av dem!

Du burde ha skjønt det bare ved å være på åstedet, ved å være i Baneheia, at Jan Helge løy om det meste, men i stede for å følge saken ble du så opphengt i en rask løsning og en passende person å henge saken på. Av en eller annen grunn så var det ikke nok for deg med bare Jan Helge Andersen, du måtte ha med Viggo også, uansett hva. Selv om alt pekte mot Jan Helge alene så klarte du ikke å slippe den følelsen og det bilde du hadde laget deg av Viggo basert på hans historie, så da la du bevisene til side, du sluttet å søke etter sannheten og gikk i stede all inn på å få tatt Viggo K.

Den største feilen en politimann kan gjøre er nettopp det, akkurat slik blir et justismord født.

Tilbake til intervjuet ditt med NRK, her sier du også plutselig at dere aldri hadde 100 % DNA på Viggo, men Arne, det var ikke det du sa på pressekonferansen og i intervjuer til media i 2000! Da sa du at dere hadde 100% sikkert DNA på Viggo, du valgte og lyve, og det er det mest skammelige jeg har bevitnet fra din kant. Viggo visste også at du løy, det har han sagt i alle år, du løy eller tok feil, og det har Viggo hatt rett i, faktisk har du beviselig løyet mer enn Viggo har i denne saken, og det i seg selv er helt absurd og nesten ikke til å tro hvis man faktisk ikke hadde det på video!

Jan Helge Andersen har bevist at man umulig kan være på åstedet uten å etterlate seg masse DNA spor, ja for nå er det funnet spor av Jan Helge på begge jentene, på intime områder, til og med kjønnshår på åstedet. Blir det ikke da litt søkt å enda hevde at Viggo må ha vært der når det i realiteten ikke er funnet et fnugg av spor etter ham?

Du hevder at selv ikke supermann hadde klart å ta de to små jentene alene, så derfor kan ikke Jan Helge ha gjort det heller, men hva må Viggo ha vært for å ikke etterlate seg noen spor samtidig som han 4 ganger er i telefonen i et dekningsområde 13 minutt unna åstedet? ( og har du i det hele tatt sett supermann?)

Det er slike ting som får meg til å stusse på om du i det hele tatt reflekterer noen ting? Eller om du utelukkende sitter med fingeren på magen og kjenner etter hva den sier?

Bevisene taler tydelig i denne saken, og la meg påpeke at de er så tydelige at du uten løgnen din aldri hadde klart å få Viggo dømt den gang.

Ved å hevde at du hadde 100% DNA bevis på Viggo sørget du samtidig for at alle andre spor, bevis, vitner og løgner ble skyvd under teppet, som du sa selv du trengte ikke flere bevis, du hadde DNA og Jan Helge Andersens ord.

I intervjuet hevdet du også at du visste om voldtektanmeldelsen på Jan Helge Andersen som kom i 2009, du mente også at det ikke var hold i den. Var det derfor dere unnlot å opplyse både kommisjonen og Oslo politiet om den? Selv om det var deres plikt! 

Og du tror kanskje ikke det er hold i anmeldelsen, og der tar du nok engang feil, alt du vet men ikke vil innrømme fordi for deg er det viktigere å ha rett enn at sannheten kommer ut. 

Du har karakterdrept mennesker med dine holdninger, ødelagt livet deres.

Så kjære Arne, når skal du innse at du tar feil og alltid har tatt feil? 

Kanskje aldri, hvilket er forståelig all den tid Baneheia saken er din identitet, din ære din store bragd i livet.

Men skal du klare å redde en bitteliten bit av den æren du på falskt grunnlag har nytt godt av i 22 år, så må du faktisk klare å sette deg inn i bevisene og komme med en beklagelse.

Din magefølelse har satt en uskyldig mann i fengsel i 21 år, du drepte hans karakter for all tid, du har forledet jentenes foreldre til å frykte feil mann, og du gjør det enda, og forledet dem til å nærmest støtte den mannen som faktisk tok fra dem deres mest dyrebare.

Du har sviktet samfunnet med å la Jan Helge Andersen få en mild dom, og vandret tidlig fritt.

I tillegg har du rystet folks oppfattelse av den Norske rettssikkerheten på en ekstremt negativ måte!

Viggo hadde aldri en sjanse i 2000, du skulle ta han samme hva. Det kunne med andre ord vært hvilken som helst drittunge som kom under din radar som ble dømt til noe de ikke hadde gjort.

Du er en skam for Norsk politi Arne, for Norsk rettssikkerhet og for ethvert normalt oppegående menneske som klarer å tenke litt lenger enn nesetippen.

I norsk rett gjelder regel nr 1, tvilen skal alltid komme den tiltalte til gode, du gjorde stikk motsatt, i tillegg til at du løy og overså håndfaste ubenektelige bevis som mobilbeviset. Selv der klarte du å så tvil om astrofæriske merkverdigheter som skulle ha oppstått i Baneheia akkurat 19 mai, alt for at Viggo skulle kunne ha vært på åstedet.

Nei Arne, er det noen som er naive så er det du, virkelig naiv, ja faktisk mer naivt enn et lite barn.

Jeg håper virkelig ikke at du Arne er representativt for det Norske politiet, eller Agder politiet, jeg skulle ønske de selv hadde gått ut og tatt avstand fra dine ord, for å trygge det Norske folk om at man vanligvis ikke lyver eller hevder ting er sant når det finnes masse motbevis. At folk flest kan føle seg trygge på at de ikke havner i fengsel for noe de ikke har gjort fordi politiet ikke liker trynet ditt.

At politiet generelt ikke tenker at man ikke trenger noe som peker på en mistenkt for å dømme dem til lovens strengeste straff så lenge magefølelsen er på plass.

Bilde er en screenshot fra NRK intervjuet

Og til slutt vil jeg anbefale deg Arne og ta en runde med deg selv, og slutt å send brev til Oslo politiet, de klarer seg utmerket uten din innblanding, og helt ærlig tror jeg du oppnår motsatt effekt av hva du ønsker, i alle fall ville jeg blitt litt irritert om jeg var Oslo politiet og fikk et slikt brev fra en pensjonert politimann hvis sak er blitt gjenåpnet grunnet elendig etterforskning i første omgang.

Innen Sankt Hans er Viggo offisielt frikjent, jeg håper du har beklagelsen klar Arne, om ikke annet vett til å tie still…

16 tanker om “Åpent brev til tidligere etterforskningsleder Arne Pedersen

 1. Er så sant alt blogger har skrevet.
  Fy for ei skam.
  Håper han får svi for dette, han burde fått straff, så kynisk en mann, Viggo kunne hvært unødig straffa stakkars gutt..

  Liker

  1. Det bør tas ut sevilt søksmål mot Pedersebør sitte inne minst 5 år

   Liker

 2. Det mest tendensiøse og spekulative intervjuet sendt på statskanalen i beste sendetid noensinne. Den som har det redaksjonelle ansvaret for NRK nyheter burde også gå i seg selv her.
  Bare gjennomført pinlig hele seansen.
  Velger å tro folk flest er såpass reflektert og kritisk anlagt at de gjennomskuer vrøvelet til Arne P 🙂

  Liker

 3. Ord fra Oslo 6. mai 2022 — 20:17

  Jeg er enig i veldig mye av det som her er skrevet, men tenker allikevel at det kan lønne seg å være litt varsom nå … Vedkommende er fremdeles en del av «laget» … enn så lenge. Jeg mener at vi ikke må la sinnet og hat ta overhånd … og kanskje heller se mot en annen slags reaksjon mot «han» etter hvert. Håper jeg virkelig.

  Liker

 4. Nå ser det ut som han som avhørte Jan Helge også må ha kjent til disse overgrepsanklagene! Det fremkommer i media at «offeret» betrodde seg til en person som har relasjon til avhøreren. De fleste ville vel da ha formidlet disse » påstandene»…

  Liker

 5. Oppfølging 9. mai 2022 — 20:27

  Ja … enig med deg. Og jeg tenker at det blir vel litt feil å: «skylde alt på Arne». Var resten av «flokken» … helt uten en stemme? Det blir interessant å følge med på en «oppvask i Agder-politiet» … og få på bordet det som har skjedd! (PS. Hva skrev Jahr … ? 🧐)

  Liker

 6. Lurer på om vi noen gang får se dette brevet?

  Jeg husker at ett av momentene som kretset både under rettsaken, men også i mange år etterpå, var argumentet:
  » Hvorfor skulle JH peke mot sin beste venn? Hvilket motiv skulle JH ha for å peke på Viggo som hovedmannen?».

  » Ingen» kunne se for seg hvorfor JH skulle gjøre dette mot sin beste venn.

  Nå håper jeg at alle benytter samme retorikk omkring de nye anklagene som har fremkommet. I følge hans forsvarer, så hevder JH at anklage er uriktige og aldri har funnet sted. Det er da retorikken må komme:

  » Hvorfor skulle dette offeret sende inn en falsk anmeldelse mot JH? Hvilket motiv skulle denne kvinnen ha`?».

  Liker

 7. I denne «Kampen for sannheten» lurer jeg på hvor mye som skal til for at våre (norske) polititjenestemenn- og kvinner, faktisk vil innrømme, eller kan hende mer som «tilstå» … at de faktisk ikke alltid har fulgt «sannheten». Og som Pilatus sa: «Hva er sannhet?» … og ga etter for «presset» ovenfra. Og selv Viggo er TOTALT USKYLDIG i det han er dømt for. Men som skrevet: Hvor mye skal det til … er det ikke avlagt en ed … for sannheten … eller noe sånt?

  Liker

 8. Hei, igjen, Viggo! Føler nesten at jeg kjenner deg, etter nesten et år. Snakket i kveld igjen med min mor som tenkte på din mor … hva jeg vil med dette: Du og dere står aldri mer alene ❤️

  Liker

 9. Hva skjer med besøksforbudet 1.juni? Det er jo ikke lenge til vi er der nå…. går ikke dette ut nå?

  Liker

 10. En av de mange ting som jeg er helt enig med blogger i, er at de pårørende har blitt «forledet» – eller misledet – av en de trodde de kunne stole på … noe som dag for dag nå viser seg å være helt feil. Så vi får vel bare vente og se … Det er ikke lett for noen, vil jeg tro, å oppleve TILLITSBRUDD. Og i hvert fall ikke i livssituasjoner som denne! Men dette er nok bare begynnelsen. Og jeg håper inderlig at «sannheten seirer til slutt».

  Liker

 11. Snakk om å skyte seg selv i foten. Sånn jeg ser det gjør Arne Pedersen her ikke annet enn å styrke troen på at Viggo Kristiansen er uskyldig dømt. Denne mannen, som opptrer så totalt uprofesjonelt med sine synsinger og magefølelser om hva som er mulig og umulig å utføre, har altså ledet etterforskningen i denne saken! Trøste og bære! Et gedigent mageplask. Gleder meg virkelig til fortsettelsen i denne saken.

  Liker

 12. Så var det alt sant 18. juni 2022 — 20:48

  Tror jeg veldig snart må si «farvel» til min «lidende nettvenn» … tror veldig mange føler at de har begynt å kjenne deg. Hos meg finnes det nå kun ett skinnende og helt tydelig bilde av deg – i lys ❤️

  Liker

 13. Det skal bli spennende, aa se, hvilke valg, du tar fremmover, Viggo. Vil du bo i et flott hus, ved sjoeen, villmarka eller vil du bare, kjoepe deg en shorts og sette deg paa en hvit sandstrand. Dette kan du gjoere med hevet hode og vaere, helt bevisst paa at hundretusenvis av nordmenn, gleder seg sammen med deg. Lykke til Viggo! Kom paa, at du kan jo faa deg baade, et hus, ved sjoeen, et landsted, i villmarka, kjekk bil, bobil, flott baat, som du kan bruke som landsted, et par kjappe joller, til fisking og teinetrekking ( en hjemme og en paa hytta ) og saa kan du reise, hvor mye du vil. :o) Naa fokuserer jeg mye paa det materialistiske, livet har jo mangen andre verdier, men det er poenget her. Naa skal du slippe, aa snu paa krona. Din droem, ser sikkert annerledes ut, det skal bli spennende aa se. Staa paa, oensker deg alt godt!

  Liker

 14. Kjell N Nilsen 4. august 2022 — 15:00

  Ser i media i dag at etterforskning er igangsatt i Agder politidistrikt mht hemmelighold av voldteksanmeldelse av Andersen, samt bilder av personer som bør ha et svar. Det mangler vel noe i denne bildegalleriet ? Tror Tine – Sofies stiftelsen også bør sees etter i korten. Det har vært og kan hende fortsatt er liten avstand mellom etterforskningsledere og denne stiftelsen. Noe må ha trukket i noen lokale tråder / ha nettverk, som har klart å være en aktiv obstruksjon mot Viggo Kristiansen.. Siden foreldrene klarte det kunststykke å få innslag på Dagsrevyen en lørdag i beste sendetid, må de ha brukt nettverket sitt maksimalt.

  Mvh

  Kjell Nilsen

  Liker

 15. Har Arne Pedersen lest brevet mon tro? Lurer på hva han skal gjøre i morgen? Om han kommer med en uttalelse han også?

  Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

%d bloggere liker dette:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close