Bokanmeldelse: Anbefales til alle som er opptatt av rettferdighet og hvordan et justismord kan skje

Av Kristin Over-Rein, forfatter og daglig leder, Bjørkelangen

Hvis du tror du kan «alt» om Baneheia-saken etter å ha lest avisartikler og andre bøker, sett TV-dokumentar og hørt podcast, så må du tro om igjen. 

Jeg har nettopp lest siste kapittel i boka «I skyggen av Viggo», og den var faktisk utrolig spennende, selv om jeg trodde jeg hadde fått med meg det meste fra før. 

Jeg vil anslå at bare 5 % av innholdet handler om Viggo Kristiansen. Det er kanskje ikke så rart, fordi utover i boka forstår man at Kristiansen faktisk ikke kunne ha vært på åstedet og derfor ikke han noe med saken å gjøre. 

Boka handler derimot om hvordan det er mulig for fagpersoner å bli så forutinntatt, trangsynt og rett og slett korrupt, at en person kan bli dømt uten et eneste bevis. Og om media som helt glemte sitt oppdrag om å være kritisk og beskytte enkeltmennesker mot overmakta. Hele Baneheia-saken framstår som en gedigen massesuggesjon hvor vi alle har blitt ført bak lyset. 

Boka inneholder detaljerte og oppsiktsvekkende avsløringer. En lang rekke navngitte personer blir omtalt og sitert, og forfatteren viser til en mengde hittil ukjente relasjoner på kryss og tvers, som til sammen utgjorde en ugjennomtrengelig nettverk i støttgruppas kamp for få å fram sannheten. 

Journalist Eivind Pedersen har en helt unik kjennskap til saken, siden han bokstavelig talt var ute i felten helt fra leteaksjonen etter jentene, var observatør i rettssakene, fikk tilgang på de originale saksdokumentene, snakket med vitner og deltok i begjæringene om gjenopptakelse. Ingen andre enn han har forutsetningene for å skrive en slik bok. 

Janteloven i Norge er sterk, og ikke alle vil tåle å lese at forfatteren skriver inn seg selv som en såpass sentral person i historien om hvordan justismordet ble løst. Ut ifra det han har vært i gjennom, og den integriteten han han vist, tror jeg heldigvis Eivind Pedersen er tøff nok til å fortsatt stå støtt i stormen som vil møte ham når sannheten om Baneheia etterhvert siger inn over oss og alle må gå i seg selv. 

Boka anbefales til alle som er opptatt av rettferdighet og hvordan et justismord kan skje i rettsstaten Norge.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

%d bloggere liker dette:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close